Trajne kobasice :

Trajne kobasice se proizvode od usitnjenog svinjskog, govedjeg mesa I, II kategorije, cvrstog masnog tkiva, zacina, aditiva i dodatnih sastojaka. Ne podvrgavaju se termickoj obradi, hladno se dime, proces zrenja je dugotrajan i spor. Tokom zrenja se stvaraju specifican miris, ukus i boja proizvoda. Ovakav postupak proizvodnje i mali sadrzaj vode omogucuju da se trajne kobasice mogu odrzati i nekoliko meseci lagerovani u prozracnoj i hladnoj prostoriji. Nadev trajnih kobasica puni se u prirodna ili vestacka creva razlicitog precnika.

Domaci kulen - je proizvod dobijen od grubo usitnjenog svinjskog mesa i cvrstog masnog tkiva. Nadev se puni u vestacko crevo precnika do 55 mm, duzine creva do 50 cm. Hladno se dimi, proces susenja i zrenja traje do dva meseca. Karakteristican zacin za domaci kulen je mlevena paprika i beli luk. Ovi zacini i proces zrenja daju pikantan ukus i miris. Proizvod je crvenkasto-smedje boje, omotac ravnomerno naboran. Na preseku krupni komadi mesa i masnog tkiva su ujednacenih dimenzija, ravnomerno rasporedjeni. 
Piknik kobasica - se proizvodi od usitnjenog svinjskog mesa i cvrstog masnog tkiva. Puni se u vestacki omotac precnika do 55 mm, duzine 50 cm. Hladno se dimi i podvrgava se procesu susenja i zrenja do 2 meseca. U produzenom procesu zrenja piknik kobasica dobija posebnu aromu, karakteristicnu za ovaj proizvod. Na preseku nadev ima mozaik od usitnjenog mesa crvene boje i masnog tkiva bele boje. Komadici mesa i masnoce su ujednacenih dimenzija. Proizvod je svetlo smedje boje od dima, omotac ravnomerno naboran. Prijatnog je ukusa, mirisa na zrelo meso, zacine i dim.
Cajna kobasica - najvise poznat trajni proizvod, koji se proizvodi od usitnjenog svinjskog mesa i cvrstvog masnog tkiva. Puni se u vestacka creva precnika 35 mm i paruje se na duzine do 45 cm. Hladno se dimi i podvrgava se procesu susenja i zrenja od nekoliko nedelja. Na preseku nadev ima mozaik od usitnjenog mesa crvene boje i masnog tkiva bele boje. Komadici su ujednacenih dimenzija. Proizvod je svetlosmedje boje od dima, omotac ravnomerno naboran. Proizvod je blago zacinjen, prijatnog ukusa i mirisa na zrelo meso, zacine i dim.
Sremska kobasica - je proizvod od grubo usitnjenog svinjskog mesa i cvrstog masnog tkiva. Nadev se puni u svinjsko tanko crevo i paruje se na duzinu do oko 25 cm. Karakteristican zacin za sremsku kobasicu je mlevena ljuta paprika, sto proizvodu daje pikantno ljut ukus. Proizvod se hladno dimi, proces susenja i zrenja traje 2 do 3 nedelje. Proizvod je crvenkasto-smedje boje od dodate paprike.
Domaca kobasica - je proizvod od grubo usitnjenog nesalamurenog svezeg mesa i cvrstog masnog tkiva. Nadev se puni u svinjskog tanko crevo i paruje na duzinu do oko 35 cm. Karakteristicni zacini za domacu kobasicu su beli luk i mlevena paprika. Proizvod nije toliko ljut kao sremska kobasica. Hladno se dimi, a proces susenja i zrenja traje do mesec dana. Proizvod je crvenkasto-smedje boje od paprike, prijatno zacinjen i mirise na zacine i dim.
Bosanski sudzuk
Sremski kulen

Povratak na prethodnu stranu