BRZO KISELJENJE KUPUSA

Recept koji sledi omogucuje brzo kiseljenje manjih kolicina.

Uzeti posudu zapremine 4 litra, koja ce biti dovoljna da se ukisele dve glavice kupusa svaka po 3/4 kg. tezine, ukupno 1,5 kg. Okrenuti kupus tako da mu koren bude na gornjoj strani. Ostrim nozem obrezati koren i izvaditi ga. U rupu koja je nastala ovim vadjenjim uliti jedan litar vrele vode. Cilj ove operacije je da se listovi kupusa, sada oslobodjeni od veze sa korenom omeksaju. Listovi kupusa omeksani vodom sami ce se odvojiti. Stanjiti obrezivanjem zila koje se nalaze na sredini listova i to na nihovim pocetcima, ali paziti da se listovi posle ovog stanjivanja ne proseku do kraja tj. da se ne pojave rupe u listovima. Tako obrezane listove slagati jedan preko drugog i njima obloziti ravnomerno dno posude.

Uliti vodu preko listova u kolicini tako da listovi, rukom pritisnuti ka dnu posude, budu potopljeni vodom. Izliti tu vodu, zagrejati je, izmeriti joj zapreminu i u tu vodu rastvoriti so tezine koja je jednaka 4% zapremine vode. Na primer na 2 litara vode rastvoriti 80 gr. soli. Vratiti vodu u posudu. Preko listova kupusa poloziti sud ili tanjir precnika manjih od precnika posude u kome ce se kupus kiseliti. Postaviti preko takvog poklopca neki teret dovoljne tezine da listovi kupusa budu potopljeni u vodi. Na pogodan nacin zatvoriti posudu nekim poklopcem, ili pokriti je salvetom i ostaviti da se kupus kiseli u kuhinji za koju se pretpostavlja da je topla. Kupus treba se ukiseli u vremenu oko dve sedmice. U tom vremenu povremeno otvarati posudu i probati stepen kiselosti.