DOBOS TORTA

Dobos torta pripada vrhunskoj klasi poslasticarskih majstorija. Za njenu izradu potrebno je veliko strpljenje i pazljiv rad. Recept koji vam preporucujemo obezbedice ne samo njen izvanredan ukus vec svojiom izgledom i pravi umetnicki dozivljaj.Torta se sastoji iz sledecih delova. TESTO, COKOLADNI NADEV i CARAMEL-CROQUANT PRELIV.

1. TESTO
Sastojci:
200 gr. maslaca
200 gr secera
200 gr brasna
1 kesica vanilin secera
1 kesica praska za pecivo (dve male kasicice)
4 zumanca 
4 belanca
1-2 kasike ruma (moze se i izostaviti)

Umutiti maslac da se dobije penasta smesa. Postepeno uz stalno mucenje dodavati secer, vanilin secer, zumanca i rum. Brasno pomesati sa praskom za pecivo i potom ga kroz sito unositi kasiku po kasiku u smesu i mucenjem dobiti homogenu strukturu. Umutiti sneg od belanaca tako da na kraju mucenja zarez noza po snegu ostavlja vidan trag. Sneg pomocu kasike dodavati postepeno u smesu uz lagano mesanje. U ovoj operaciji nikako ne koristiti mikser. 

Izmeriti spremljenu smesu i masu podeliti sa sest (oko 800 gr.:6=130 gr.). U jedan tanjiric pomocu kasike usuti 130 gr. smese uz brojanje koliko je bilo potrebno kasika da se dobije 1/6 ukupne mase. Od ovog testa treba napraviti 6 okruglih kora i to tako da se za svaku koru odvoji onoliko kasika koliko je bilo potrebno da se odmeri oko 130gr. smese. Postupajuci na opisani nacin u raspodeli smese dobijaju se dve vazne stvari. Prva, sve kore bice iste debljine i drugo, testo ce se u najmanjoj meri "uznemiravati" pre pecenja, sto obezbedjuje da uneto belance ne izgubi svoju vazdusastu strukturu.

Uzeti dno posude precnika 24cm do 26cm sa mehanizmom za rasklapanje kojim se dno odvaja od omotaca posude. Ivica dna je visine oko 3-5 mm. Ako se ne raspolaze sa ovakvom posudom, treba nabaviti plitki okrugli pleh cije bi dimenzile trebalo da odgovaraju gore navedenim dimenzijama. 

Namazati dno margarinom, posuti brasnom, uneti u pleh 1/6 smese testa, razmazati je ravnomerno i peci 10 minuta na temperaturi 180 stC. Paziti da se kora ne prepece. Po zavrsenom pecenju izvaditi pleh i pazljivo izvaditi pecenu koru okretanjem pleha. Na isti nacin ispeci preostalih 5 kora uz predhodno kratkotrajno hladjenje pleha. Najravniju koru odvojiti. Ona ce se na kraju preliti karamelom. Sa vecim precnikom pleha dobice se tanje kore, sto ce uticati da visina gotove torte bude manja.

2. COKOLADNI NADEV
Sastojci:
225 gr. secera u prahu
375 gr. maslaca
6 komada kuvanih zumanaca
300 gr. cokolade za kuvanje.

Omeksati i rastopiti cokoladu, dodati maslac i nastaviti sa ujednacavanjem smese koja ne treba da bude suvise tecna. (Videti recept "Sacher torta-Cokoladni preliv"). Dodati secer i tvrdo kuvana zumanca koja istisnuti u smesu kroz cediljku za caj. Ujednaciti smesu. Raspodeliti krem da 6 jednakih delova. Jedan od ovih delova krema odvojiti. Njime ce se premazati bocna strana torte. 

Sacekati da nadev bude mlak i potom pristupiti premazivanju kora nadevom. Prvu koru postaviti na ravan tanjir na kojem ce se torta oblikovati stranom koja je lezala na plehu za vreme pecenja. Premazati je 1/6 odvojenog nadeva. Nastaviti sa premazivanjem ostalih kora i slagati ih jednu preko druge. Poslednja, peta kora premazace se tek na kraju kada sesta, poslednja kora bude prelivena karamelom. Ostrim nozem poravnati eventualne neravnine po bocnoj strani torte tako da se dobije sto pravilniji oblik valjka..

3. "KARAMEL-KROKAN" PRELIV (Hrskavi preliv od rastopljenog secera).
Sastojci:
250 gr secera

Na nizoj temperaturi u metalnoj posudi rastopiti secer da bude tecan i da dobije prozirnu zutu boju. Paziti da secer ne pregori.

4. PRELIVANJE KARAMELA
Sestu, poslednju koru poloziti na izvrnutu serpu visine oko 10cm i precnika veceg od precnika kore, tako da ravna strana kore bude sa gornje strane. Ovakav polozaj kore pogodan je za zavrsne radnje izrade torte. Karamelom naglo preliti koru i hitro i spretno premazati celu koru sirokim nozem ili ravnom, uskom kuhunjskom "mistrijom" duzine vece od precnika torte. Sloj karamela treba da bude jednake debljine.

5. SECENJE GORNJE KORE
Sacekati da se karamel ohladi i stvrdne. Iseci od hartije krug precnika koji je za dva santimetra manji od precnika kore. Na hartiji nacrtati linije koje prolaze kroz centar hartije i dele hartiju na 16 ili 20 jednakih isecaka, odnosno uglova 22.5 stepeni ili 18 stepeni, zavisno od broja clanova domacinstva i/ili gostiju koji su pozvani na "party" i naravno njihovih naklonosti prema kolacima. Poloziti hartiju na koru tako da joj se centar poklapa sa centrom kore. Uz spoljnju ivicu hartije zagrebati stegnuti karamel u krug na 16 ili 20 mesta. Skinuti hartiju i ostrom iglom uz pomoc lenjira zagrebati povrsinu karamela spajajuci njene suprotne tacke. 

Premazati petu koru preostalim nadevom.

Zagrejati tanak i ostar noz duzine vece od poluprecnika kore, celom duzinom prisloniti ga preko zagrebane crte tako da se karamel istopi, proseci i koru do povrsine serpe i odmah noz povuci ka sebi. Isto to uraditi i sa susednom stranom isecka i odvojeni isecak poloziti na premazanu petu koru. Ovaj postupak ponoviti do poslednjeg isecka. Voditi racuna da isecci budu slozeni po torti u istom redosledu po kojem su isecani.

6. PREMAZIVANJE OMOTACA TORTE.
Preostalim kremom ravnomerno premazati bocnu stranu torte.

7. KALORIJE.
Svaki od 16 komada isecene torte donosi po oko 600 kcal, a manji velicine 1/20 torte "samo" oko 475 kcal. Ovako "opasnu" tortu jedite samo jedanput u dva meseca.