GIBANICA

Kupiti 500 grama kora za gibanice. Standardno pakovanje koje se moze kupiti u samoposlugama je 500 gr. Na pijacama se prodaje na kilogram, pa se moze lako kupiti bilo koja mera. Jedno pakovanje od 500 grama sadrzi oko 8-10 kora dimenzija oko 45 x 45 cm.

Priprema nadeva. Izmrviti 1/2 kgr. cvrstog starijeg kravljeg sira i tu uliti 2 soljice ulja, 200 ml.kiselog mleka i istu kolicinu slatkog mleka. (Umesto mesavine kiselog i slatkog mleka moze uzeti 400 ml. slatkog). Dodati zatim 4 zumanca, soli, jednu kesicu praska za pecivo i sve to izmesati. Na kraju umutiti sneg od 4 belanca i to lagano umesati u masu.

Slaganje gibanice. Za datu kolicinu materijala uzeti serpu precnika 25 cm. Podmazati dno serpe, pokriti ga listom cvrsce hartije precnika takodje 25 cm. i hartiju dobro uljem premazati. Ovo ce pomoci da se gibanica posle pecenja lako izvadi iz serpe. Ovo nikako ne zaboraviti, jer bez toga ceo trud moze da bude uzaludan, jer ce se pecena gibanica tako temeljno zalepiti za dno serpe da ce na svetlo dana izaci sva rascupana. Prvu koru poloziti na dno serpe i visak kore izvuci iz serpe i preklopiti ga sa njene spoljne strane. Prebrojati ostatak kora. Sedam na primer. Nadev na pogodan nacin podeliti na sedam delova. Prvu sedminu kasikom usuti preko kore koja je na dnu serpe i nadev pazljivo razmazati. Preko toga poloziti novu koru ali tako da, ravnomerno zguzvana, pokrije polozeni sloj nadeva. Kora koja se polaze preko nadeva, ne sme se pritiskati, vec treba da bude u lakom dodiru sa podlogom. Na isti nacin poredjati i preostale kore s tom razlikom sto se preko poslednje kore ne premazuje nadev koji je, ako je sve tacno odmereno,.vec utrosen. Sada, deo kore koji je virio iz serpe i lezao po spoljnjoj strani, prebaciti u serpu. Gibanica je slozena. Tankim i ostrim nozem probusiti je do dna na 3-4 mesta. Odmoriti gibanicu 1/2 sata.

Pecenje. U predhodno zagrejanu pecnicu na 180 stepeni ubaciti serpu. Kada je proces pecenja stigao do polovine,oko 1/2 sata, gibanica se prelije sa 1/2 solje tople vode u koju je ulivena jedna kasika ulja i kasicica soli. Posle toga nastavi se sa pecenjem da gornja povrsina dobije tamniju smedju boju. Paziti da ne pregori. Kada se izvadi iz pecnice, nozem treba gibanicu odvojiti od stranica serpe, serpu pokriti tanjirom koji je veceg precnika od precnika serpe.Uzeti jednu vecu krpu uviti je kao konopac, i poloziti je od jedne rucice serpe preko tanjira do druge rucice. Uhvatiti obe rucice rukama, koje su sada zasticene krpom i okrenuti serpu i tanjir za 180 stepeni. Ovu operaciju raditi oprezno i sa punom paznjom. Ako je sve u redu, gibanica ce ispasti iz serpe i ostati na tanjiru. Odmah deo po deo papira cepanjem odvojiti od dna gibanice. Ako je papir ipak malo zalepljen za gibanicu, sto moze da se desi kada je malo vise zapecena, papir ne treba vuci u smeru koji je normalan na ravan dna gibanice, u visinu, vec skoro paralelno toj ravni. Tada se papir lako odvaja i ne povlaci za sobom delove donje kore. Donja kora, treba da bude glatka i sacuvana, jer to doprinosi lepom izgledu gibanice, sto nije za zanemarivanje. Gibanica se sece na komade i potom sluzi iz istog tanjira i u polozaju u kome je ispala iz serpe.