GRASAK

A. Zamrznuti grasak. Zamrznuti grasak se odmah, jos dok je zamrznut, stavlja u vrelu vodu. Kolicina vode treba da je takva da pokrije grasak. Kuvati dok grasak ne postane mekan. Pozeljno je kuvati ga u loncu pod pritiskom. U tom slucaju vreme kuvanja je oko 15 minuta. Po zavrsenom kuvanju grasak se sa sokom izlije u posudu iz koje ce se sluziti. Kolicina soka zavisi od ukusa. Grasak se potom posoli, doda zacin "Ce", ako se zeli, i na kraju ulije na 1 kgr. graska 40 mililitara (4 manje supene kasike) ulja. To je sve.

Zaprske ni mirodjije nisu potrebni. Ukus graska je blag, i svako dodavanje bilo kojeg zacina, pokrilo bi ga sasvim. Uz prigodne snicle, 1 kgr. graska dovoljno je za 4 osobe, naravno ako nisu preterano gladne. Pozeljan je na kraju i pogodan dezert.

B. Svez grasak. Postupak je u svemu isti kao za zamrznut grasak. Potrebno je samo prethodno izvaditi zrna iz mahuna.