KARFIOL

Kupiti jednu glavicu karfiola cija tezina zavisi od toga za koliko se osoba priprema. Tezina oko 1/2 kgr. dovoljna je za dve osobe. Glavica se ocisti od listova koji je obavijaju. Glavica se stavi u sud sa vodom tako da strana na kojoj je koren lezi na dnu suda. Ako lonac u kojem ce se karfiol kuvati nije dovoljno dubok da pokrije celu glavicu, moze da bude vodom pokrivena do polovine ili malo vise. Voda se posoli, lonac poklopi i na srednjoj temperaturi skuva. Ako glavica nije bila potpuno pokrivena vodom, treba je okrenuti i prokuvati jos neko vreme. Kuvanje je zavrseno kada karfiol postane mekan ali nesme da se raspadne i da mu se cvetovi rasture. Po zavrsenom kuvanju postavlja se u pogodnu staklenu posudu. Posle toga pripremi se preliv od prezle. U manju serpicu uspu se 3 kasike ulja i potom 2 kasike prezle. To se proprzi i time se glavica premaze. Karfiol dobija u ukusu ako se na kraju preko cele povrsine mestimicno postave mali komadici maslaca. Uz karfiol dodaje se po volji odabrano meso u obliku bilo kakvih snicli.