KIFLICE SA DZEMOM IZ DAVNIH VREMENA

Ove kiflice posle mnogo godina ugledale su ponovo svetlost dana. Pronadjene su u knjizi recepata nase Baka Dane. Kiflice su se nekada nazivale "Kiflice sas mas i sas jedno jaje", kako ih je, po prici Baka Dane, nazivala jedna njena poznanica koja je bila poreklom iz provincije. Taj naziv se eto i do danas odrzao u nasoj kuci, pa vam ga prenosimo sa zeljom da ga i usvojite. Recept koji sledi opravdava pomenuto ime.1. TESTO
Sastojci:
250 gr. svinjske masti
1 jaje
40 gr svezeg kvasca-compressed yeast, ili 20 gr.suvog kvasca-active dry yeast (1 1/2 tablespoon ili 4 teaspoons). Relativno veca kolicina kvasca potrebna je zbog velike kolicine masti.
125 ml mlakog mleka (1/2 cup)
2 kasicice secera (2 teaspoons)
600 gr. brasna (5 cups)

Uzeti posudu sa poluloptastim dnom. Uneti malo razmeksanu mast i pomocu kuhinjske varjace umutiti je u penastu masu. Dodati jedno jaje i nastaviti sa mesanjem. Kvasac staviti u jednu solju i preliti ga sa mlakim mlekom. Ako se koristi svezi kvasac pre stavljanja u solju treba ga izmrviti. Dodati secer, lagano promesati i sacekati oko 10 minuta da se kvasac podigne. Podignti kvasac usuti u mesavinu masti i jajeta i dodati prstohvat soli. 

U poluloptasto vece sito usuti deo po deo brasna i prosejavati ga preko mesavine kvasca i masti. Mesati sa varjacom ili mikserom sa kukama. Kada preostane oko 100 gr. brasna, mesavinu izruciti na radni sto i otpoceti mesenje rukama. Mesiti uz postepeno dodavanje preostalog brasna da se dobije ujednaceno i glatko testo koje se ne lepi za ruke ili radnu povrsinu. Po zavrsenom mesenju testo oblikovati u loptu i ostaviti je 10 minuta da se odmori. Masa testa je 1 kg.

Testo podeliti na 4 dela po 250 gr. Svaki deo uvaljati malo u brasno, ponovo rukama mesiti i napraviti 4 lopte. Lopte prekriti debljom tkaninom i ostaviti 10 minuta na sobnoj temperaturi (oko 25 stC) da testo odpocne da narasta.

2.IZRADA KIFLICA.
Uzeti jednu loptu i premesiti je ali tako da se ponovo dobije oblik lopte. Ovo isto uraditi i sa preostalim lopticama kada one dodju na red za razvijanje. 

Pomocu oklagije razviti loptu u sto je moguce pravilniji krug precnika oko 35 cm. Ako se testo za vreme razvijanja lepi za oklagiju posuti veoma malo brasna preko testa. Podeliti krug na 10 isecaka. Pozeljno je da isecci budu jednake povrsine. Ovo se najlakse postize tako da se preko razvijenog testa polozi papir precnika manjeg od precnika testa, na kojem su nacrtane linije svakih 36 stepeni i koje prolaze kroz centar kruga. Uz ivicu hartije malo zaseci testo, skinuti papir i preko tih zareza nozem u smeru centra, iseci testo na 10 isecaka.

Izdvojiti jedan isecak i uz obod isecka na njegovoj sredini poloziti jednu ravnu kasicicu gustog dzema kiselog i snaznog ukusa. Preporucuju se sledeci dzemovi: Kajsija-Appricot, Ribizla-Currant, Drenjina-Cornelian Cherry ili neka druga karakteristicnog ukusa. Ne dolaze u obzir retki slatki ili preslatki dzemovi. Primenjeno testo trazi snazan i ostar ukus dzema.

Coskovima isecka, koji se nalaze sa obe strane kruznog dela isecka, pokriti polozene grudvice dzema. Time ce se spreciti da dzem iscuri za vreme pecenja. Nastaviti sa uvijanjem kiflice do kraja. 

Zavijene kiflice slagati u pleh za pecenje tako da se njeni krajevi poloze na pleh. Pleh dimenzija oko 50 x 30 cm je dovoljan da se poloze svih 40 kiflica koje ce se dobiti iz 4 lopte testa. Peci u unapred zagrejanoj pecnici oko 35 minuta na temperaturi od 200 st.C. (400 F)

3. KALORIJE.
Energetska vrednost kompleta kiflica je oko 4000 kCal, sto znaci da svaka od 40 kiflica donosi oko 100 kCal. Na mast otpada oko 50%. 

Kalorije po jednoj kiflici mogu se smanjiti ako bi se od istog testa napravio veci broj kiflica. Moguce su sledece varijacije: podeliti svaku od cetiri lopti na 12 isecaka sto daje 48 kiflica sa oko 80 kCal, ili testo podeliti na 5 lopti svaka sa po 12 isecaka pa imamo 60 kiflica tanjeg testa sa oko 70 kCal. po kiflici. Mi smo se opredelili na gurmanskiju varijantu uz preporuku da cesce prekontrolisete holesterol u krvi.