KOLAC SA SLATKIM SIROM I VOCEM

Torta se sastoji iz tri dela koji se posebno pripremaju. To su: PRHKO TESTO, VOCE, i KREM SA SLATKIM SIROM.

1. PRHKO TESTO
Sastojci:
225 gr. brasna
1.5 kasicica praska za pecivo
100 gr. maslaca ili margarina
75 gr. secera
1 jaje.

Hladan margarin iz frizidera iseci na kockice stranica 1-1.5 cm. Kockice margarina poredjati u posudu od plastike cije dno ima poluloptast oblik. Preko margarina prosejati brasno zajedno sa praskom za pecivo. Kasikom izmesati brasno i margarin. 

Dalji postupak ima za cilj da se brasno i margarin spoje u jednu masu koja na kraju treba da lici na zrnca peska. Za ovu operaciju treba koristiti elektricni mikser sa kukama, koje se umesto metlica koriste za mesanje gustih masa. Mikserom sa najvecom brzinom mesati margarin i brasno uz stalno pomeranje miksera u svim smerovima i uz njegovo oslanjanje na dno posude. U toku ovog mesanja postepeno se dodaje secer. Mesanje treba raditi sa velikim strpljenjem, jer se u pocetku cini da se margarin i brasno nece nikada spojiti i utrljati jedan u drugi. Potrebno vreme za ovu operaciju nije duze od 10 minuta. 

Kada se postigne da su se margarin i brasno sjedinili i da cela masa ima strukturu peska, uliti samo polovinu razmucenog jajeta i nastaviti sa kracim mesanjem da se jaje sjedini sa smesom.

Izruciti smesu na dasku za mesenje i rukama umesiti testo. Testo se mesi u tri pokreta:dizanjem, gnjecenjem i okretanjem. Ako je teso suvo i cvrsto treba pomalo dodaviti ostatak umucenog jajeta da bi testo dobilo potrebnu elasticnost. Treba napomenuti da se jaje ne sme uliti odjednom. Zavisno od brasna i njegove moci upijanja najcesce je dovoljna polovina pripremnjenog jajeta. Ako testo postane suvise lepljivo treba da posuti sa malo brasna da bi se zgusnulo. Testo mesiti tako dugo da postane glatko i da se ne lepi za sake. Gotovo testo u obliku lopte staviti u frizider jedan sat da bi se, sada vec zagrejani margarin, ponovo stegnuo. Testo uvijeno u plasticnu kesu moze da ostane u frizideru i ceo dan i da se sutradan nastavi sa izradom kolaca.

2. OBLAGANJE POSUDE ZA PECENJE
Za pecenje ove torte potrebna je okrugla posuda precnika 26 cm. i visine ne manje od 4 cm. To mogu da budu obicna kuhinjska serpa ili limena posuda iz dva dela sa opruznim mehanizmom kojim se mogu odvajati i spajati dno i omotac posude. Znatnu prednost ima posuda sa oprugom sto se narocito odnosi na poslednju radnju-vadjenje ispecene torte iz posude. U oba slucaja posude se sa unutrasnje strane oblazu spremljenim prhkim testom. Razlika je samo u postupku oblaganja. U tom cilju prhko testo se deli na dva dela oblika lopte. Prvim vecim delom mase 2/3 ukupne mase testa (oko 260 gr.) oblaze se dno a sa 1/3 (oko 130 gr.) oblaze se omotac.

2.1 Obicna serpa. Na komadu hartije krug precnika 28 cm. nacrtati krug precnika 26 cm. Postaviti vecu loptu prhkog testa u sredinu papira, razviti testo do granice nacrtanog kruga da bude jednake debljine i pazljivo preneti papir sa testom do posude. Okrenuti papir tako da zalepljeno testo bude sa donje strane, poloziti ga na dno posude i odlepiti hartiju. 

Preostalu trecinu testa podeliti na cetiri dela od kojih valjanjem napraviti 4 kobasice duzine 20 cm. i jednakog precnika. Kobasice se jedna po jedna i jedna pored druge polazu na dno posude uz njenu bocnu stranu. Pritiskanjem pomocu palaca obe ruke kobasice se izdizu i priljubljuju uz bocnu stranu posude do visine 3 cm. mereci od povrsine vec polozenog testa na dno posude. Potrebno je da debljina sloja testa na bocnoj strani bude podjednaka. Paziti da na cetiri mesta dodira kobasica posle izdizanja ne ostane zazor. 

Viljuskom izbosti testo na dnu posude na desetak ravnomerno rasporedjenih mesta. Ovo je potrebno da se ne bi u toku pecenja stvarali mehuri koji bi izdizali testo sa dna posude i sprecavali da se testo ispece ravnomerno po celoj povrsini. 

Da bi se torta lakse izvadila iz serpe potrebno je pre polaganja prhkog testa dno namazati uljem i poloziti papir precnika malo veceg od 26 cm.

2 Posuda sa oprugom. Rastaviti dno i omotac posude. Na sredinu dna poloziti vecu loptu testa i oklagijom je razviti tako da se testom popuni celo dno. Dno u ovakvin posudama ima malo izdignutu ivicu koja je svojom visinom bliska potrebnoj debljini testa. Spojiti dno i omotac pomocu opruge i obloziti unutrasnju stranu omotaca testom na isti nacin, pomocu kobasica kako je to opisano u tacki 2.1. I u ovom slucaju treba dno izbosti sa viljuskom.

3. KREM SA SLATKIM SIROM
Sastojci:
500 gr.slatkog sira (Kod nas se ovaj sir u obliku gustog kiselkastog krema naziva "svapski" sir. Engleski naziv je verovatno "Cream cheese". To je onaj sir o kojem L.Armstrong peva "Cheese cake...")
4 jaja
175 gr. secera
1 kesa praska za puding ukusa vanila (40-50 gr.)
150 gr. kisele pavlake (sour cream).
Kora i sok od jednog limuna.

Mikserom sa zicama umutiti jaja i secer da se dobije svetlo zuta boja, uliti sok i koru limuna, dodati puding prasak i pavlaku. Za vreme dodavanja ovih sastojaka mutiti masu mikserom da se dobije homogena masa. Na kraju postepeno unositi slatki sir i najvecom brzinom snazno mutiti da se dobije homogena i glatka masa u kojoj ne smeju da budu zaostale grudvice sira. 

4.VOCE.
300 gr.tresanja (sweet chery) bez kostica ili visanja (sour chery) bez kostica ili kupina (blackberry) ili mesavina ovih voca. Tresnje i visnje treba ocediti posle vadjenja kostica jer se ne preporucuje da voce bude previse socno.

Mi smo skoro po pravilu koristili mesavinu visanja i kupina. Visnje donose prijatan i obesenjacki veseo kiselkasti ton a kupine potrebnu otmenost i uzdrzani i nenasrtljivi sarm. U ovoj mesavini svakoj komponenti pripada masa od po 150 gr.

Posto se kod nas ova voca u svezem stanju mogu dobiti u srazmerno kratkom periodu u toku leta, kao dobri domacini imamo u zamrzivacu uvek dovoljnu kolicinu raznog voca za razne namene, od kojih je jedna ovde zabelezena. U slucaju kada se upotrebljava zamznuto voce, treba ga pre izrade krema izvaditi iz zamrzivaca da bi se odmrzlo i iscedio visak zaledjenog soka koji u manjoj meri treba pre upotrebe odliti.

5. PUNJENJE POSUDE NADEVOM
Sastojci:
75 gr. mlevenog badema.
Krem sa slatkim sirom (Br.3)
Voce (Br.4)
1 do 2 kasicice psenicnog griza (wheat groats)

Dno se ravnomerno pokrije sa bademom. Preko badema unese se jedna polovina krema sa sirom. Vazno je da to bude sto je moguce tacnije bas jedna polovina. Najprostiji nacin je da se uzmu dva tanjira i u svaki se kasikom naizmenicno sipa krem i tako do kraja pri cemu u svakom tanjiru treba da bude isti broj kasika sa kremom. 

Sada se pristupa polaganju voca koje jos u toku izrade krema treba posuti psenicnim grizom koji ce upiti neizbeznu vlagu odmrznutog voca. Ovo obezbedjuje da voce posle pecenja ostane po sredini kolaca, sto doprinosi lepom izgledu kada se budu isecali komadi. Ako bi voce bilo suvise vlazno ono bi palo na dno posude.

Voce se redja po koncentricnim krugovima pri cemu se krugovi pune naizmenicno jednim pa drugim vocem. Po zavrsenom polaganju voca lagano se preliva druga polovina krema uz paznju da preliv bude ravnomerno nanet.

6. PECENJE.
U unapred zagrejanoj pecnici na 200 st.C peci oko 45 minuta. Gornja povrsina treba da dobije oker boju sa mestimicnim smedjim povrsinama. Boja "posude" od prhkog testa u kojoj je sada samesten ceo sadrzaj torte treba da bude smedje boje. Po zavrsetku pecenja omotac se skida i kolac se postavi na resetkasti podmetac na kojem kolac treba da se ohladi. Ovo obezbedjuje da zaostala vlaga odmah ispari i da testo ostane prhko. Torta se servira ohladjena na sobnoj temperaturi.

7. KALORIJE.
Svaki od 12 isecaka donosi oko 400 kcal.

8. NAPOMENA
Preporucuje se da se prhko testo i oblaganje posude njime urade dan ranije. U tom slucaju posuda sa testom unese se u plasticnu kesu i ostavi u frizider. Dovrsavanje kolaca nastaviti sutradan, nekoliko sati pre pocetka obeda za koji je kolac namenjen.