KOLAC SA SUVIM GROZDJEM

 

1. SASTOJCI
250 gr. maslaca ili margarina
200 gr. secera
1 kesica vanilin secera
4 jaja
1 limun (strugana kora i sok)
500 gr. brasna
1 kesica praska za pecivo-backing powder (10 do 15 gr.)
1/8 litra mleka
250 gr. suvog grozdja.

2. IZRADA
Malo razmeksati margarin u mikrotalasnoj peci (30 st.cel) i mikserom umutiti u homogenu masu.

U drugoj posudi mikserom sa metlicama umutiti jaja, secer, vanilin secer, i sok i koru od limuna unosenjem ovih sastojaka jedan po jedan navedenim redosledom. Mutiti tako dugo da masa bude svetlo zute boje. Kratkim zagrevanjem u mikrotalasnoj peci zagrejati do temperature razmeksanog margarina.

Umucena jaja sa ostalim sastojcima lagano uliti u umucen i mlak margarin uz stalno mesanje mikserom. Ako se u umucenoj masi nalaze odvojene sitne grudvice margarina, sto je znak da temperature margarina i umucenih jaja nisu bile iste, kratko zagrejati smesu u mikro peci i mikserom ujednaciti masu.

U ovu masu postepeno prosejavati brasno u koje je umesan prasak za pecivo uz stalno mesanje mikserom. U ovoj fazi izrade, kada testo postane gusto, metlice miksera zameniti sa kukama, jer bi mikser mogao biti preopterecen ako bi na njemu ostale metlice. Pri kraju mucenja postepeno ulivati mleko i paziti da se masa suvise ne razredi jer njena gustina zavisi i od velicine jaja a i od kolicine soka od limuna. Nacesce nije potrebna celokupna kolicina mleka. 

Na kraju postepeno unositi suvo grozjde u pocetku mesanjem sa mikserom a kasnije sa kuhinjskom kutlacom. Njenim uranjanjem do dna posude zahvatati sve delove smese i postici da je suvo grozdje ravnomerno rasporedjeno po celom testu.

Testo treba da bude veoma gusto. Tesko je recima opisati izraz "veoma gusto". Ocena gustine je stvar iskustva, koje se stice vec posle prvog spremanja ovog kolaca. Ako je testo nedovoljno gusto, suvo grozdje, koje sa na kraju unosi u masu, nece biti ravnomerno rasporedjeno po kolacu vec ce lezati na dnu posude u kojoj ce se kolac peci, sto nije dozvoljeno.

U knjzi recepata "Dr.Oetker", iz koje je preuzet ovaj recept, za pecenje kolaca koristi se "kuglof" kalup. Umesto "kuglof" kalupa mi smo koristili duguljastu metalnu posudu kosih bocnih stranica pribliznih dimenzija u cm.: duzina 35, sirina dna 8, sirina otvora 11, visina od dna do vrha 7 cm. Pozeljan je kalup sa talasastim bocnim stranicama sto daje lepsi izgled pecenog kolaca. Zapremina ovog kalupa je malo veca od 2 litra sto je potrebno i dovoljno da kalup primi celokupnu masu testa. Ako bi se koristio kuglof kalup njegova zapremina takodje treba da bude malo veca od 2 litra. 

Pre unosenja testa u kalup, margarinom obilno namazati sve unutrasnje povrsine kalupa. U kalup usuti gotovo testo i uz pomoc noza i oble strane kasike poravnati gornju povrsinu.

Peci u zagrejanoj pecnici na 220 st.C oko 60 minuta. Ako se koristi duguljasti kalup, posle 10 minuta pecenja otvoriti pecnicu i dugackim nozem plitko zaseci povrsinu testa sa dve paralelene linije pri cemu rastojanja izmedju obe linije i od linija do stranica kalupa treba da budu ista. Ovo je potrebno da bi se kroz te otvore usmerila para koja se stvara za vreme pecenja i sprecilo da se kolac deformise sa gornje strane pucanjem kore u bilo kom smeru. Pri kraju pecenja, kada se primeti da je gornji deo, koji je najvise izlozen toploti, dobio veoma tamnu smedju boju, treba iskljuciti gornji grejac pecnice i nastaviti pecenje do kraja. To se desava oko desetak minuta pre kraja pecenja.

Testo je peceno kada noz, zaboden do dna kalupa kroz nacinjene proreze ostane suv. Ovu probu uraditi 2-3 puta pocev od pedesetog minuta pecenja. Cim se primeti da je noz suv, pecenje zaustaviti. 

Po zavrsenom pecenju izvaditi kalup i ostrim nozem ravnomerno odseci izdignute delove kolaca na mestima prorezanih linija. To omogucuje da se kolac posle vadjenja iz kalupa polozi dnom na tanjir i da na njemu ravno lezi. Pre vadjenja kolaca iz kalupa malim nozem odvojiti peceni kolac od stranica kalupa.

Odmah po zavrsetku opisanog poravnjavanja, uz pomoc rukavica sa toplotnom izolacijom ili deblje savijene kuhinjske krpe, pazljivo izruciti kolac na resetkasti podmetac cime ce se spreciti da se donja kora, koja se sada nalazi sa gornje strane ovlazi i kolac izgubi hrskavost. Ako se desi da se neki deo kolaca, koji lezi na dnu kalupa ne odvaja od njega, malo protresti kalup pa ce se kolac odvojiti.

Na kraju kolac ravnomerno posuti sa secerom u prahu pomocu malog sita koje se koristi za cedjenje caja. Kada se kolac ohladi i dobije potrebnu cvrstinu, pazljivo ga preneti na duguljasti tanjir gde ce se seci na kriske odabrane debljine.

3. KALORIJE
Svaki od oko 20 do 23 isecenih parceta iz duguljastog kalupa debljine oko 1.5 cm donosi oko 240 kcal.

4. NAPOMENA
Umesto duguljastog kalupa za pecenje moze se, kao sto je receno, upotrebiti klasican "kuglof" kalup sa rupom u sredini. Ova varijanta nije probana. Izgled preseka isecenog komada iz duguljastog kalupa je istog izgleda kao i kod "kuglof" posude, cija se slika, pored duguljastog oblika kolaca, nalazi na naslovnoj strani recepta.