KROFNE

U ovom receptu opisano je kako se pravi omiljena poslastica "Krofne" uz neznatne izmene na osnovu recepta iz modnog nemackog casopisa Burda koji je tu nazvan nemackim imenom "KRAPFEN". Lako je predpostaviti da je taj specijalitet stigao u nasu zemlju preko Vojvodine, ciji su stanovnici neprevazidjeni majstori u spravljanju poslastica od kiselog testa.1. KISELO TESTO
Sastojci:
40 gr svezeg kvasca-compresed yeast, ili 20 gr. suvog kvasca-active dry yeast(1.5 table spoon ili 4 teaspoons)
1/8 litra mlakog mleka(1/2 cup)
50gr. secera
500gr.brasna(4 cups)
25 gr. razmeksanog maslaca
2 zumanca, 
1 prstohvat soli (onoliko koliko se moze uzeti sa dva prsta). 

Izraditi kiselo testo od navedenih sastojaka na nacin kako je to opisano u receptu BUHTLE. Razlika je samo u tome sto se ovde koriste samo zumanca umesto celih jaja i izostavljena je kora od limuna.

2. IZRADA KROFNI
Na dasci za mesenje koja je posuta brasnom razviti testo u pravougaonik dimenzija oko 40x60 cm. debljine oko 1.5 cm. U blizini ivice testa pored uze strane pravougaonika utisnuti pomocu modlice (kruzno savijeni lim) precnika 8 cm cetiri kruga izmedju kojih treba ostaviti razmak od oko 5mm. To isto uraditi jos u dva reda paraleleno sa prvim tako da ce se dobiti 12 obelezenih krugova. 

U sredinu svakog od 12 kruga staviti gomilicu cvrste marmelade kiselog ukusa n.pr. malina-raspberry, ribizla-currant, sljiva-plum, kajsija-apricot itd. Potrebno je oko 3/4 case marmelade. Ovih 12 krugova sa marmeladom zauzece polovinu razvijenog testa. 

Preko ove polovine prebaciti drugu polovinu koja je prazna tako da se njom pokrije prva polovina. Na mestima na kojima su stavljene gomilce marmelade pojavice se mala uzvisenja. Sada modlicom, koju treba postaviti tako da se uzvisenja marmelade nalaze u njenom centru, proseci testo do dna i na taj nacin oblikovati 12 krofni. Preostalo testo se premesi i na slican nacin izrezu dodatne krofne.

Izrezane krofne postaviti na polovinu ciste kuhinjske krpe koja je posuta tankim slojem brasna, i sa preostalim delom pokriti krofne. Na sobnoj temperaturi ostaviti krofne oko 30 minuta da narastu.

3. PRZENJE
Zagrejati ulje na 175 stepeni C. Uneti u ulje 3-4 pripremljene krofne i prziti ih 2 minuta u poklopljenoj posudi. Posle ovog vremena preokrenuti krofne pomocu lopatice sa rupama i prziti jos 2 min u otvorenoj posudi. 

Ako je sve uradjeno kako treba, krofne ce po sredini imati svetlo zuti krug. Isprzene krofne postave se na resetkastu podlogu da se ocede i potom pospu sa secerom u prahu. 

Napomena. Za opisani pstupak przenja potrebna je "friteza", sud u kome se moze regulisati temperatura przenja. U slucaju da se ne poseduje takav sud kontrola potrebne temperature przenja moze se obaviti na sledeci nacin. Uzeti emajliranu posudu ili posudu od livenog gvozdja. Uroniti u zagrejano ulje vrh drvene kuhinjske varjace. Ako se pojave mehurici ulje je na potreboj temperaturi.

4. KALORIJE
Po 200kcal za svaku od 12 krofni.