LENJA PITA SA JABUKAMA

I pored velikog truda da se nadje razlog zasto je ovom kolacu dato takvo ruzno ime nije se u tome uspelo. Uprkos takvom imenu ovaj kolac je veoma ukusan i popularan. Kakva bi tek trebalo da bude neka "Vredna pita sa jabukama".



Pita se sastoji iz dva dela TESTO I NADEV.

1. TESTO
Sastojci.
250 gr. margarina
150 gr. secera
1 jaje
2 zumanca
Sok i strugana kora 1 limuna
450 gr. brasna
1 kesica praska za pecivo.

Umutiti margarin u glatku masu. Dodati jaje, zumanca, sok i struganu koru limuna. Sve dugo mesati da se dobije gusta homogena masa. U brasno usuti prasak za pecivo, promesati i postepeno pomocu malog sita unositi brasno preko mase. Masu snazno i dugo rukama mesiti da se dobije cvrsto i glatko testo. Masa testa je oko 900 gr. Podeliti testo na dva dela 500 i 400 gr. Vecim delom oblozice se dno posude u kojoj ce se pita peci a laksi za pokrivanje pite. Testa odmoriti u frizideru. Ako nemate vremena da nastavite sa izradom pite, testa se mogu ostaviti u frizideru zavijena u plasticnu kesu i sutradan nastaviti posao.

2. NADEV
Sastojci.
1 kgr kiselih jabuka
2 kasike psenicnog griza (wheat groats)
2 belanca
2 kesice vanilin secera
100 gr.secera
100 gr. suvog grozdja
100 gr. mlevenih oraha

Oljustiti i ocistiti jabuke i odmeriti 700 do 750 gr. Iseci jabuke na listice pomocu "noza" koji se najcesce moze naci na klasicnom rendetu. Ako ga nema to uraditi pomocu ostrog nozica. Listici treba da budu debljine oko 2 mm. Posuti jabuke grizom i lagano izmesati. Dodati suvo grozdje i mleveni orah i izmesati sa jabukama. Mikserom umutiti sneg od belanaca uz dodavanje secera i vanilin secera pri kraju mucenja. Sneg postepeno unositi u jabuke i lagano uz pomoc kasike sjediniti ga sa jabukama. 

3. PRIPREMA TESTA
Priprema testa zavisi od dimenzija pleha-posude u kojem ce se pita peci. Mi koristimo posudu sledecih dimenzija 39x23x5 cm.

Razviti tezi deo testa u pravougaonik dimenzija koje su malo vece od 42x26 cm. Nozem odseci visak sa obe strane tako da ce se dobiti testo koje je za po 3 cm vece od obe strane dna pleha u kojem ce se pita peci. Razvijeno testo namotati na oklagiju i odmotavajuci ga njenim okretanjem, poloziti ga na sredinu dna pleha, polazeci od njegove uze strane. Testo ce svojim ivicama leci i na vertikalne strane pleha. Uz pomoc palaca obe ruke obloziti vertikalne strane pleha viskom testa visine 3 cm. Posuda je na taj nacin oblozena sa svih strana testom gde ce se smestiti pripremljeni nadev. Laksi deo testa razviti u pravouganik dimenzija 39x23 cm. 
Ako se pri razvijanju testa desi da se ono kod namotavanja i polaganja kida, ohladiti ga u frizideru da postane cvrsce.

4. KOMPLETIRANJE PITE
Usuti u pleh u kojem je vec postavljena donja kora pripremljeni nadev. Razmazati nadev po celoj donjoj kori tako da mu debljina bude ista po celoj povrsini. Vec razvijeno lakse testo poloziti preko nadeva na isti nacin kako je to uradjeno sa prvim testom. Ivice ovog testa treba da budu u kontaktu sa ivicama donjeg testa.

Na kraju umutiti jedno manje jaje i pomocu cetkice namazati povrsinu pite koja je sada spremna za pecenje. Nije neophodno da se utrosi celo jaje.

5. PECENJE
Pitu peci na tempeaturi 180 stC u vremenu oko 1 sat. Po zavrsenom pecenju pitu ohladiti i iseci je na zeljeni broj parcica. Na primer oko 45 komada dimenzija priblizno 4.5x4.5 cm. Visina komada bice oko 3 cm od kojih 1.5 cm. zauzima nadev. 

6.KALORIJE
Svaki od 45 komada pite donosi oko 130 kCal.

PRIMEDBA
Ako se raspolaze plehom, znatno razlicitih dimenzija od ovde navedenih, potrebno je izvrsiti korekciju kolicina sastojaka. Osnova za proracun je povrsina pleha oko 900 kv.cm. koji je ovde upotrebljen. Za vecu povrsinu treba u istoj srazmeri povecati kolicinu svakog od sastojaka ili smanjiti ako je pleh manji. Dimenzije donjeg i gornjeg testa odrediti na isti nacin kako je to ovde opisano, naravno polazesi od dimenzija pleha kojim se raspolaze.