MUSAKA OD KROMPIRA
Za izradu ove musake potrebna je posuda okrugla ili pravougaona povrsine oko 500 kvad. cm. Okrugla precnika oko 25 cm ili pravougaona duzine 25 cm, sirine 20 cm. Visina treba da je oko 5 cm. Kolicina materijala koja je ovde zabelezena dovoljna je za dve osobe za dva obroka. Ako je kolicina suvise velika moze se sve srazmerno smanjiti.
Materijal. 300 gr.mlevenog mesa, 3 glavice luka, 1 kgr krompira, 4 jaja, 2 kasicice brasna, 1/2 litra mleka, 3 kasike kiselog mleka, so, biber, aleva paprika, zacin "Ce".
Izrada. Sitno iseckati 3 glavice crnog luka i potom ga proprziti u posudi sa jednom soljicom ulja. Uneti u luk 300 gr. jedanput mlevenog juneceg mesa.Prziti uz mesanje oko 10 min da meso izgubi crvenu boju. Skinuti sa vatre,posoliti,dodati biber,malo aleve paprike i dve kasicice zacina "Ce". Jedan kilogram ociscenog krompira iseckati poprecno na tanke listove 2 do 3 mm debljine. Jednu polovinu pripremljenog krompira ravnomrno poloziti po dnu posude.Preko krompira poloziti isprzeno meso i na kraju poredjati drugu polovinu krompira. Ulupati 3 jaja sa 2 kascice brasna i potom uliti 1/2 litra mleka. Sve dobro izmesati pa time preliti preko slozene musake. Peci na 200 stepeni oko 40 minuta. Izvaditi posudu iz pecnice i premazati musaku sa smesom od jednog jajeta umucenog u 3 kasike kiselog mleka. Nastaviti sa pecenjem na istoj temperaturi jos 50 minuta. Kontrolisati stanje pecenja i voditi racuna da musaka ne pregori.