ORAH STANGLICE POD SNEGOM
(Iz Baka Vojkinog kuvara)
1.ORAH "TESTO"
Sastojci:
300 gr. mlevenih oraha
80 gr. secera
30 gr. cokolade za mesenje
1 decilitar vode
Uliti u manju serpu vodu i zagrejati je do oko 60 st.C. U drugu posudu zapremine oko 2 dl. staviti
cokoladu izlomljenu na sitne delove i staviti je u serpu sa zagrejanom vodom. Mesati
cokoladu kasicicom da se ona rastopi.(Ovaj postupak se u kulinarskom zargonu naziva
kuvanje na pari). U posebnoj posudici zagrejati vodu i u njoj rastopiti secer. Topal rastvor
secera u vodi uliti u rastopljenu cokoladu i mesanjem ujednaciti smesu.
Umesto opisanog postupka pripreme cokolade pomocu "kuvanja na pari" moze se upotrebiti mirkotalasna
pec. Izlomljena cokolada stavi se u plasticnu ili staklenu posudu. Primenom kratkotrajnog
zagrevanja pocev od 10 sekundi uz prekide i mesanje razgrejane cokolade dovrsiti
njeno rastapanje. Uliti topal rastvor vode i secera i mesanjem ujednaciti masu.
U posebnu posudu zapremine oko 1.5 litar stavi se mleveni orah. U orah se lagano sipa
rastopljena cokolada uz stalno mesanje, u pocetku kasikom a zatim elektricnim mikserom sa kukama.
Zavrsno mesenje moze se izvesti i rukama. Vazno je da smesa na kraju da bude homogena i da dobije gustinu testa. Od ovog testa prave se
stanglice duzine 4.5 sm.,debljine 10 mm i sirine 12 ili 15 mm prema izboru. Na kraju, od
uzih stanglica dobice se oko 60 komada a sirih oko 50 komada. Sire stanglice donose po komadu
vise kcal.
Po zavrsenoj izradi testo podeliti na tri lopte jednake mase, staviti ih u frizider da se ohlade,
sto ce na kraju olaksati izradu stanglica.
2.SNEG
Sastojci:
Jedno belance
150 gr.secera u prahu
Sok od 1/2 limuna
Mikserom umutiti belance uz postepeno dodavanje secera u prahu. U toku mucenja dodavati po 4-5 kapi limunovog soka ali ne
vise od soka polovine manjeg limuna. Kiselost snega podesiti prema ukusu. Mikserom velikom brzinom dugo mutiti sneg da bude veoma gust tako da trag
noza ostane vidljiv kada se njime sneg zasece.
3.IZRADA STANGLICA
Stanglice se mogu napraviti na dva nacina. Uzme se jedna lopta testa iz frizidera i
pomocu oklagije razvije se u pravougaonu traku duzine 25cm debljine 1cm i sirine 5cm.
Nozem poravnati talastatu ivicu po duzini trake tako da ona bude ujednacene sirine od 4.5 cm.
Odstranjeno testo prikljuciti narednoj lopti i postupiti na isti nacin kao i sa prvom.
Za drugi nacin koji je tehnicki savrseniji, potrebno je napraviti tri kalupa od kartona oblika i dimenzija prema
sledecem crtezu.
Unutrasnjost kalupa puni se orahovom masom i poravnava nozem. Dok se kalup puni, asistent kuvara treba da
pridrzava bocne strane kalupa vertikalno. Napunjen kalup utrosice oko trecine
pripremljenog testa. Ako je upotrebljeni karton otporan na vlagu ceo posao se moze
zavrsiti samo sa jednim kalupom. Po zavrsenom punjenju kalup sa polozenim testom
stavlja se u frizider.
Kada su trake orahove mase napravljene pristupa se premazivanju nozem gornjih
povrsina traka umucenim snegom. Ako se testo nalazi u kartonskim kalupima bocne strane treba odvojiti od testa. Sneg treba da bude ravan i
debljine 5 do 6 mm. Posle toga pristupa se secenju traka u stanglice sirine 12mm ili 15mm zavisno od izbora. Pre svakog novog zareza
noz treba obrisati vlaznom krpom cime se odstranjuju mrvice od predhodnog secenja koje bi pokvarile izgled naredne
stanglice. U toku premazivanja snegom, koje moze i duze potrajati, sneg s vremena na vreme mutiti da ne bi izgubio prvobitnu
cvrstocu.
Operaciju secenja pazljivo raditi da sneg ostane samo po povrsini stanglica. Da
bi sneg ostao cvrst za vreme isecanja stanglica potrebno je nekoliko puta
promesati ga sa mikserom.
3.SUSENJE STANGLICA
Gotove i isecene stanglice odmah redjati jednu do druge u obilnije namascen pleh. Ovo raditi
pazljivo i uz pomoc tanke kuhinjske lopatice kojom treba zahvatati stanglice sa njihovih
bocnih strana i pazljivo ih prenositi u pleh jer su one mekane. Stanglice susiti u
pecnici na 100 stepeni C. Posle 15 minuta iskljuciti gornji grejac i susiti ih
jos 20 minuta na 115 stepeni C. Ako pecnica nema mogucnost iskljucivanja gornjeg
grejaca, stanglice treba zastiti pokrivanjem sa Al folijom. Voditi racuna i kontrolistati da sneg tokom
susenja ne dobije zutu boju. Mora da ostane beo kao sneg, ali uz to da bude i cvrst.
Donji deo stanglice dok je jos u pecnici ne treba da bude cvrst. Potrebnu cvrstinu i umerenu
hrskavost
dobice kasnije prirodnim susenjem u toku koriscenja. Preporucuje se da se stanglice odmore od
pecenja nekoliko sati.
Autori ovog recepta porucuju sledece. Pravljenje ovih stanglica obicno ne uspe od prve.
Najcesce im izgled nije bez zamerki. No vremenom stice se potrebna vestina pa je posle toga sve jednostavno. Uz
stanglice dobro idu hladni spriceri, sto je pouzdano potvrdjeno od strane brojnih degustatora.
Autorsko pravo zadrzavaju: Baka Vojka za projekat. Joca za primarni tekst recepta, Tata Mika za literarnu i
tehnolosku obradu recepta, Mama Sonja za realizaciju, Ceca za usluge kopiranja recepta i Dragan za degustaciju i Internet prezentaciju.
4. KALORIJE
Cela masa stanglica donosi ukupno oko 3000 kcal. Svaka stanglica od 12mm nosi po 50kcal a one
sirine 15mm po oko 60kcal. Glavni "krivac" je orah ciji je udeo jednak oko 65% ukupnih kalorija. Mi smo se pravilu
opredeljivali za sire.