PARADAJZ CORBA

Jedan kilogram paradajza isece se na sitne kockice unese u serpu i malo izgnjeci. Na maloj vatri paradajz se kuva dok se kozice ne pocnu odvajati. Sada se tako dobijena kasa procedi kroz sito oblika polulopte i dobro izgnjeci da u situ ostanu samo kozice. U posebnoj posudici jedna mala kasika brasna proprzi se sa dve supene kasike ulja i to unese i umesa u corbu. Posoli se pobiberi i doda zacin "Ce". Sada se pristupa kuvanju corbe pa se pred kraj doda jedna saka suvih rezanaca ili dve supene kasike pirinca. Pozeljan je i list od celera. Zavisno od ovih dodataka kuvanje se nastavlja sve dok rezance ili pirinac ne omeknu. Ako je corba suvise gusta moze se razrediti dodavanjem vode. Sve zavisi od ukusa.

Ako se paradajz corba kuva u vreme kada nema svezeg paradajza, moze se umesto toga upotrebiti skuvani paradajz u bocama ili koncentravana kasa. Kasu pre kuvanja treba razrediti. Zamene za svez paradjz mogu se nabaviti u samoposlugama. Bolja varijanta je da se sok od paradajza za zimu pripremi u domacinstvu.