PECENO PILE

A. Na raznju pecnice. Oprati pile,posoliti ga spolja i iznutra. Pile nataknuti na razanj,zavezati batake i krilca medjusobno i za sipku,zavrtanj na raznju. Ovo se mora uraditi da bi se pile, za vreme okretanja raznja, okretalo sa njime. Ukljuciti infracrveni grejac koji zraci toplotu samo sa gornje strane i podesiti temperaturu na 180 stepeni. Pecenje traje oko 1,5 do 2 sata zavisno od velicine pileta, uz stalno okretanje raznja. Za dve osobe dovoljno je pile tezine do 1,2 kgr. Dovoljno za dva obroka,od kojih je drugi nesto skomniji.Vreme pecenja je oko 1,5 sat.

B. U pecnici u serpi. Oprati pile,posoliti spolja i unutra. U serpu uliti 1/2 litra vode.i 1/2 kafene soljice ulja. Staviti u zagrejanu pecnicu sa ukljucenim grejacima gore i dole na 180 stepeni. Peci, prelivati povremeno sokom, okretati pile povremeno na sve cetiri strane da se sa svih strana dobije zapecena kozica. Vreme pecenja oko 1,5 sat. Pile je peceno kada viljuska lako ulazi u belo meso a ispod karabataka nema ruzicaste boje mesa. Paziti da se pile ne prepece. Pecenje mora da bude peceno ali i socno.