PASULJ PREBRANAC

Materijal. 1/2 kgr. krupnog tetovac pasulja, proverenog kvaliteta; 1 kgr. crnog luka; 1/4 litra ulja; biber; so; "Zacin C"; 1 ljuta papricica po zelji.

Izrada. Potopiti uvece pasulj u hladnoj vodi tako da bude vodom prekriven. Ostaviti da prenoci. Isprati pasulj i naliti ga novom vodom u kojoj ce se kuvati. Kuvati 15 min. od trenutka kada je voda provrela. Ovu vodu odliti,ponovo proprati pasulj i naliti novom vodom tako da prekrije pasulj za prst. Kuvati da pasulj omekne ali nikako i da se raspadne. Zrno treba da ostane celo ali mekano. Skinuti sa vatre i ostaviti da se zajedno sa vodom ohladi. Kolicina vode nesme da bude suvise velika vec toliko da pasulj bude samo potopljen.

Ocistiti luk tako da posle ciscenja kolicina bude 1 kgr. Luk potopiti u mlaku vodu i komad po komad iseckati na veoma sitne delove. Usitnjeni luk staviti u serpu pa ga preliti sa uljem. Staviti serpu na umereno zagrejanu ringlu i poceti sa przenjem uz stalno mesanje. Kada se masa dobro ugreje i luk pocne da pisti,poceti sa dolivanjem manjih kolicina vode uz stalno mesanje i przenje. Krajnji cilj je da luk izgubi svoj ljuskast oblik i da se dobije masa koja je nalik na dzem. Paziti da luk ne pregori.Krajnja boja treba da bude svetlo smedja. Na kraju dodaju se zacini:aleva paprika 1 kasika,veca kolicina samlevenog bibera,po ukusu; posoli se a za ljubitelje ljutih jela dodaje se jedna ljuta papricica.

U pripremljen luk ulije se ohladjeni pasulj zajedno sa vodom. Sve se dobro promesa i preruci u posudu u kojoj ce se prebranac peci. Za ovu kolicinu materijala potrebna je posuda oko 2,5 litra. Posuda treba da je plitka,oblika serpe,okrugla ili elipsasta. Lonac nikako ne dolazi u obzir. Ako na raspolaganju nema posude te velicine mogu se uzeti dve manje. Posuda se stavi u zagrejanu pecnicu na 180 stepeni i pece oko 1,5 sata. Za vreme pecenja voda treba da u velikoj meri ispari,da gornja povrsina postane tamnije smedje boje, ali nikako da pregori. Na kraju u prebrancu ne sme da ostane neukuvana voda,da bude redak ali ni preterano gust i osusen. Tu dolazi do izrazaja iskustvo kuvara koji je jedini odgovoran za uspeh ili neuspeh. Prebranac se sluzi u toplom stanju, ali poseban ugodjaj je kada se sluzi hladan kao pikantan prilog ili skoro kao salata uz neko dobro meso. Preporucuje se polu suvo vino.