USTIPCI SA SIROM

Umutiti 2 cela jaja, usuti 1 solju (1/4 lit.) jogurta i izmesati. U smesu postepeno preko sita uneti 300 gr. brasna u kojem je predhodno promesana jedna kesica praska za pecivo. Za vreme unosenja brasna, stalno mesati da se ne naprave grudvice. U testo se na kraju, doda 100g izmrvljenog kravljeg ili ovcjeg sira.Ostaviti testo 1/2 sata da se odmori.

Zagrejati ulje u posudi za przenje i kasikom zahvatati manje kolicine testa a potom ih polagati u ulje da se prze. Za svaku novi ustipak kasiku treba ovlaziti potapanjem u vodu, cime se sprecava da se testo zalepi za kasiku a prstima je neudobno da se ono silom gura u ulje.

Po strogim kulinarskim propisima temperatura ulja treba da bude 170 stepeni. To se moze kontrolisati samo ako se raspolaze fritezom, elektricnom napravom za przenje koja je opremljena termostatom za kontrolu temperature ulja. Drugi ,praktican nacin da se obavi ova kontrola je da se u ulje koje se greje umoci kraj drske drvene kutlace. Propisana temperatura je ona kada se oko drvene drske pojave mehurici. I najzad treci je onaj kada domacica na osnovu iskustva oceni da je ulje na dobro odabranoj temperaturi. Znak da je ulje pretoplo je da ce ustipci brzo pregoreti a unutrasnjost ce im biti neprzena. U tom slucaju treba smanjiti temperaturu. Po nasem iskustvu 800 vati je dobra mera za ringlu na elektricnom sporetu precnika oko 150 mm.

Ako se primeti da ustipci piju suvise ulja i da su premasni, dodati u testo kasiku brasna. Prziti po nekoliko ustipaka jednovremeno dok prva strana ne dobije tamniju smedju boju, a potom prevrnuti viljuskom svaki od ustipaka da se isprzi i druga strana. Izvaditi ih iz ulja i nastaviti sa przenjem do kraja. Sluziti dok su topli i hrskavi. Najcesci slucaj je da se jedu jedan za drugim jos u toku przenja.