VANILICE

1. SASTOJCI
1/2 kg. brasna
200 gr. svinjske masti
0.1 litar kisele pavlake (sour cream) mlecne masnoce 20%
Kora i sok od jednog limuna
2 zumanca
200 gr.secera
1 kesica vanilin secera

2. IZRADA
Ako se mast pre upotrebe nalazi u frizideru izvadite je da bi omeksala na sobnoj temperaturi ili je staviti u plasticnu posudu sa zaobljenim dnom i na kratko zagrejte je u mikrotalasnoj peci da bude mekana. Pomocu varjace ili pomocu miksera snazno mesati mast tako dugo da se dobije izgled glatke guste pene. U umucenu mast dodavati ostale sastojke jedan po jedan uz neprestano mesanje sledecim redosledom. Secer, dva zumanca, koru i sok od limuna, vanilin secer i kiselu pavlaku. Dodavanje svakog narednog sastojka uraditi tek posto se predhodni potpuno umesao u masu. 

Sada se pristupa dodavanju brasna deo po deo prosejavanjem kroz sito. I u toku ove radnje masa se stalno mesa tako da se naredna kolicina brasna dodaje tek posto se predhodna sjedinila sa sadrzajem posude. Po zavrsenom unosenju brasna, masa se rukama izgnjeci dok je jos u posudi i zatim prenese na dasku ili sto gde ce se obaviti zavrsna operacija rucnog mesenja. Povrsinu na kojoj ce se testo mesiti treba sa vremena na vreme posuti tankim slojem brasna da se testo ne bi lepilo za nju. Mesenje se obavlja pritiskivanjem testa dlanovima i njegovim okretanjem sa svih strana. Testo treba da bude glatko i da se ne lepi za ruke. Ako se to desi treba povrsinu na kojoj se testo mesi posuti sa malom kolicinom brasna i nastaviti sa mesenjem. 

Testo se podeli na osam jednakih delova od kojih se napravi osam lopti. Lopte se ostave u frizider 15 minuta.

Razviti prvu loptu u krug precnika oko 13 cm debljine 5-6 mm. Ostale lopte ostaju u frizideru. Korisno je proveriti debljinu razvijenog testa tako sto se uz ivicu kruga priljubi duzi kartoncic sirine oko 10 mm, na cijem je kraju obelezena granica od 6 mm. Ujednacena debljina plocica obezbedice da sve plocice budu jednako ispecene. Predebele ostanu nepecene a tanke budu prepecene.

Metalnom modlicom precnika 3 cm iseci u razvijenom testu kruzne plocice. Testo koje preostane posle isecanja prve kolicine plocica premesiti, razviti i iseci nove plocice. Iz jedne lopte dobija se oko 20 plocica. Po zavrsetku isecanjua prve lopte preci na narednu zakljucno sa cetvrtom loptom. 

Za pecenje kruzica uzeti crnu limenu posudu dimenzija oko 30x50 cm. ili bilo kojih dimenzija ali slicne povrsine od oko 1500 kvad. cm. Ova povrsina dovoljana je da primi oko 80 plocica iz prvog kompleta od 4 lopte.

Iseceni kruzici redjaju se po posudi jedan pored drugog sa razmakom oko 3mm. Peci u unapred zagrejanoj pecnici na 180 st. C oko 15 minuta. Donja povrsina treba da dobije svetlo smedju boju a gornja treba da ostane bela. Ovo kontrolisati za vreme pecenja vadjenjem uzorka plocice iz pecnice pomocu lopatice. Neposredno posle pecenja plocice nemaju potrebnu cvrstinu koju ce dobiti vec posle hladjenja. 

Po zavrsenom pecenju prve grupe od 4 lopte ohladiti pleh i na isti nacin napraviti narednih 80 plocica od preostalih lopti i njih ispeci kao i u prvoj turi. 

Ispecene plocice odmah po zavrsenom pecenju pomocu lopatice izvaditi iz pleha i rasporediti ih u nekoj vecoj serpi da se ohlade.



Premazati slojem kiselkaste marmelade (jagoda-strawberry, kajsija-apricot, ribizla-currant, drenjina-cornelian cherry ili bilo koja druga pri cemu je vazno i da marmelada bude cvrsta) povrsinu jedne plocice koja je lezala na plehu i preko nje poloziti drugu koja je takodje bila za vreme pecenja u dodiru sa plehom. Umerenim pritiskom ujednaciti debljinu sloja marmelade. Marmelada ne bi trebalo da iscuri izmedju plocica. 

Sacekati nekoliko sati da se marmelada upije u plocice i gotove vanilice posuti secerom u prahu. To se najbolje uradi tako da se vanilice gusto poredjaju jedna pored druge i potom se cela povrsina posipa secerom u prahu lakim tresenjem cediljke za caj u koju je usut secer. 

Ambiciozne domacice, verovatno da bi opravdale naziv ovih kolaca, preporucuju da se "vanilice" na kraju posipaju vanilin secerom u prahu. Za sada nemamo informacije da li se i gde se takav secer moze naci. Molimo za pomoc ako neko nesto o tome zna.

SAVET
Vanilice treba lagano zvakati i na taj nacin sacekati da se kiselkasti ukus marmelade rasiri po ustima, sto podstice da se pohita sa uzimanjem sledeceg komada.

KALORIJE
Svaka od oko 80 vanilica donosi oko 60 kcal. Mast i brasno su najveci krivci. Izlaza nema, jer bez njih nema ni vanilica.