CURRICULUM VITAE
BEOGRADSKOG NADBISKUPA ORDINARIJA

Castelgandolfo, 18. august 2000.Mons. Stanislav Hočevar rođen je 12.11.1945. u selu Jelendol, župa i opština Škocjan kod Novog Mesta, nadbiskupija Ljubljana, Slovenija. Po završenoj osnovnoj školi u Škocjanu 1960. godine pridružio se Don Boskovim salezijancima. Gimnaziju je pohađao u Križevcima i u Rijeci, a potom je stupio u novicijat salezijanaca. Vojsku je služio u Skoplju 1966/67. Zatim je bio odgojitelj u novicijatu u Želimlju kod Ljubljane. Teologiju je studirao na Teološkom fakultetu u Ljubljani. Za svećenika je zaređen 29. juna 1973. godine.

 

Magistrirao je na Teološkom fakultetu u Ljubljani 1979. godine s tezom iz teologije: "Osebni greh v današnji hamartologiji". Od godine 1973. bio je odgojitelj u malom sjemeništu u Želimlju a od 1979. ravnatelj te salezijanske ustanove.

 

Biskupski grb mons. Stanislava Hočevara

U biskupskom grbu mons. Stanislava Hočevara su likovi zvezde i harfe. Zvezda naznačuje transcendentalnu dimenziju ljudskog života, zato označuje i Crkvu i Bogorodicu; harfa je instrument koji govori o zajedništvu, te sa simboličnim brojem sedam i o sakramentima Crkve. Tim simbolima označava se svetlost i nada koju donosi kršćanstvo. Boje na pozadini grba su tipične slavenske boje.

Moto biskupske službe je:
Servite Domino in laetitia

(što znači: Služite Gospodu s radošću).

Dvije godine (1982-84) bio je zamenik salezijanskog provincijala u Sloveniji Zatim je bio četiri godine ravnatelj internata za srednjoškolce - Modestovog doma u Celovcu (Klagenfurt) u Austriji. Godine 1988. bio je prvi put izabran za provincijala salezijanaca u Sloveniji, a od 1994. do 2000. obavlja drugi mandat te iste službe. Sudjelovao je na četiri generalna kapitula salezijanaca u Rimu. Dva mandata je bio predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Slovenije, i zatim dve godine generalni tajnik iste konferencije.

 

Uz odgovorne dužnosti našao je vremena i za pisanje. Godine 1978. izašla je njegova knjižica "Peter s Poljske", godine 1983. "Odpri srce", 1988. godine čitanja za svibanjsku pobožnost "Veliko znamenje" a 1998. bio je urednik knjige "Leta velikega dozorevanja" o svim nasilno umrlim žrtvama 2. svetskog rata u domaćoj župi Škocjan kod Novog Mesta. 

U godini 1999. za vrijeme bombardovanja Jugoslavije je pokrenuo inicijativu "Mir tebi, Balkan" i u istoj godini uspešnu fondaciju za pomoć obiteljima sa više djece pod imenom "Anin sklad".

 

Na svetkovinu Gospodnjeg navještenja, 25.03.2000. papa Ivan Pavao II imenovao ga je za nadbiskupa koadjutora u Beogradu. Biskupsko ređenje primio je 24.05.2000. u crkvi Marije Pomoćnice na Rakovniku u Ljubljani. U Beograd dolazi za Duhove 2000.

Na plenarnoj sjednici Biskupske konferencije Jugoslavije u jeseni 2000. prima dužnosti referenta za katehezu i mlade, za redovnički život te postaje predsjednik biskupske komisije za Caritas.

31.03.2001. sveti otac Ivan Pavao II. prihvaća molbu za razrešenje dosadašnjeg beogradskog nadbiskupa dr. Franca Perka i tim istim mons. Stanislav Hočevar preuzima službu beogradskog nadbiskupa i metropolit.

16.04.2001. izabran je za predsednika Biskupske konferencije SR Jugoslavije u kojoj obavlja i druge funkcije.

 

Među vjernicima u Nišu