Dobrila Gajić Glišić
KANALI SNOVA / Tjukur
 

Ko je Dobrila Gajić Glišić?

     Elektroinženjer i profesor elektrotehnike po obrazovanju, novinar po nervu i ambicijama, Dobrila Gajić Glišić (1951) tri puta je gubila posao zbog svog pisanja i mišljenja. Godine 1991-92. bila je šef kabineta ministra odbrane u Vladi Republike Srbije i taj posao je izgubila zbog objavljivanja feljtona u NIN-u ("Iz kabineta ministra vojnog") koji će kasnije, štampan kao knjiga ("Srpska vojska"), postati bestseler u Srbiji i svuda gde ima Srba.

     Autor sedam visokotiražnih knjiga, Dobrila Gajić Glišić je napisala i jednu, najpotresniju, o borbi za život sopstvenog sina. Ove godine ona je provela tri meseca u Australiji, kao reporter, i stigla tamo gde su stigli samo najradoznaliji putnici i najveći avanturisti. (Milo Gligorijevic, "NIN")

     20.000 kilometara kroz Australiju opisala je Dobrila Gajić Glišić, posetila Melburn, Kamberu, Sidnej, Gold Kost, Brizban, Adelaid, Kopa Pidu, Pert, Hobart... Svi koje je sretala prizivali su srpsku slogu. (Jevrem Damnjanovic, "Ilustrovana Politika")

     "OPAL je pesak pomešan sa krvlju Velike Goane. On se nosi sa sobom, on se pije... Svaki čovek, kada je to potrebno, nađe svoj kamen. On se odaziva, svetli nekim čudnim sjajem, zove te da baš njega uzmeš. On je tu zbog tebe. Velika Goana je rešila da baš tebi pomogne. Da ti da kap svoje krvi za tvoje ozdravljenje, za tvoju sreću, za mir duše... Velika Goana misli na tebe. Njen duh te je pomilovao i poslao ti duh sebe da te spase.

     OPAL je kamen koji ima zapis. U njemu se talože sve tvoje misli, želje i nade. Opal je sreća kada je u tvojoj ruci, u tašni, na grudima, opal govori... Njegove iskre se odazivaju ili ne odazivaju. Zasvetle ili ne. Gledaj u njega, pričaj mu mislima ono što želiš i pitaj ga ono što si neodlučna. Duh Velike Goane će ti pokazati pravi put, izvešće te na svetlo da gledaš novi dan kako se rađa, da dohvatiš..." (Odlomak)