MARTOVSKI VHF KONTEST
- propozicije -

Radio klub "Nikola Tesla" iz Sombora, u skladu sa odlukom UKT komisije SRS, organizuje prvi UKT kontest u godini, na nacionalnom nivou, paralelno sa Martovskim VHF kontestom I regiona IARU.
Radio-klub ovime, 2006. godine, obeležava 60-tu godišnjicu postojanja.
Kontest se održava na VHF opsegu 144 MHz, a pravila su sledeća:

1. UČESNICI:

Svi licencirani YU amateri, a važe veze sa svim amaterskim stanicama.

2. KATEGORIJE:

  • SINGL OP, i
  • MULTI OP.

SINGLE OP je stanica koju opslužuje jedan operator, bez asistencije tokom kontesta. Klubske i sve ostale stanice smatraju se MULTI OP stanicama.

3. VREME ODRŽAVANJA:

Kontest započinje u subotu prvog punog vikenda marta u 14:00 UTC a završava se sutradan, u nedelju, u 14:00 UTC.

4. VEZE:

Dozvoljene su sve veze osim EME veza, veza specijalnim tehnikama (WSJT, MS, PSK) i veza preko aktivnih retranslatora. Svaka stanica se može raditi jednom u toku kontesta, bez obzira na vrstu emisije. Duple veze se moraju logovati i jasno naznačiti kao duple. Kros-mod veze se ne boduju, ali moraju biti unete u log.

5. VRSTA EMISIJE:

Dozvoljene vrste rada su: CW, SSB i FM.

6. NAČIN ODRŽAVANJA VEZE:

U vezama se razmenjuju: pozivni znaci, RS ili RST, redni broj koji započinje sa 001 i za svaku narednu vezu se uvećava za jedan i QTH lokator predajne stanice. Primer: 59003 JN95NS ili 579123 KN04OO. Prihvata se alternativni sistem raporta kojim se označava vrsta propagacije, naprimer: 55A011 JN94XC (za slučaj propagacije preko polarne svetlosti). Učesnik tokom kontesta ne može da menja lokaciju i ne može da krši pravilo "jedan signal na opsegu".

7. BODOVANJE:

Poeni se obračunavaju po principu 1 poen po kilometru.

8. DNEVNIK:

Veze se unose u standardni papirni obrazac IARU Regiona 1 ili u kompjuterski kontest program u kojem slučaju prednost ima EDI format. Dnevnik se šalje Organizatoru najdalje u roku od 15 dana.

9. ARBITRIRANJE

  • Bilo kakva greška u razmenjenim podacima u vezi podrazumeva brisanje poena za tu vezu obema stanicama u vezi. Greškom se smatra razlika od 10 i više minuta.
  • Grubo kršenje ovih Propozicija, zakonskih pravila i odredaba HAM spirita, povlači diskvalifikaciju učesnika.

10.PLASMAN:

Po prispeću svih dnevnika, Organizator sačinjava listu plasmana. Svaki učesnik se svrstava u pripadajuću kategoriju i rangira prema broju ostvarenih poena i formira se lista plasmana, koja se objavljuje u vidu "prijavljenih rezultata". Organizator zatim vrši proveru dnevnika i sačinjava službeni plasman. Učesnici imaju pravo žalbe u roku 15 dana od dana objavljivanja, UKT komisiji Kluba. Nakon toga, a najdalje do 1. juna tekuće godine, Organizator će, na svojem WEB sajtu www.rkntesla.org.yu, objaviti konačne službene rezultate.

11.NAGRADE:

Prvih 5 stanica u svakoj kategoriji dobija diplomu sa naznakom plasmana. Prva stanica u plasmanu u svojoj kategoriji dobija pehar. Preostali takmicari dobijaju diplomu za učešće.

12.ADRESA ORGANIZATORA:

Radio-klub “Nikola Tesla“ YU7KMN,
Venac Živojina Mišića 14
25000 Sombor.

Za slanje dnevnika u elektronskoj formi, e-mejl adresa je: yu7xl@EUnet.yu

13.NAPOMENA:

Primljeni dnevnici će biti prosledjeni organizatoru kontesta IARU Regiona 1.

UKT komisija YU7KMN

30.12.2005.
U Somboru

Nazad Na pocetak strane

---
Web obrada Slobodan Ilić YU1GV, 30.12.2005.