Kladovo
 
Kladovo - centar
 Centar grada
Opstina Kladovo se nalazi na krajnjem severoistoku Srbije i povrsinom od 63000 hektara zahvata oblast Kljuc, koji se naziva po velikom dunavskom meandru, kao i Djerdapske klisure (Pecka bara - Davidovac) i Negotinske krajine (Slatinska reka - Milutinovac). Na istoku i severoistoku Dunav cini granicu ne samo opstine vec i Jugoslavije sa Rumunijom, a Slatinska reka na jugu i jugozapadu, odnosno Miroc na severozapadu - granicu opstinama Negotin i Majdanpek.
 
Kladovo zimi
Kladovo zimi
Prema podacima popisa stanovnistva iz 1991. godine, u opstini Kladovo zivi oko 32000 stanovnika. 
Zahvaljujuci povoljnim uslovima koje je Podunavlje od pamtiveka pruzalo za zivot i opstanak ljudi (lov, ribolov, stocarstvo, zemljoradnja, vinogradarstvo, zanatstvo, trgovina, saobracaj i dr.) podrucje danasnje opstine Kladovo od davnina je nastanjeno, o cemu svedoce predmeti materijalne kulture najstarije civilzacije Evrope (Lepenski Vir).
 
Kladovo na Dunavu
Kladovo na Dunavu
Kladovo, sa priblizno 10000 stanovnika, nalazi se neposredno na obali Dunava. Polozaj grada, zaledje bogato prirodnim i kulturnim vrednostima, kao i ubrzan privredni razvoj posle izgradnje Hidroenergetskog i plovidbenog sistema "Djerdap I" doprineli su da Kladovo, nekada mala varosica prepoznatljiva samo po Djerdapskoj klisuri  i kladovskom kavijaru, postane znacajan privredni, kulturni i turisticki centar na Dunavu.
 
Kladovo - panorama
Panorama
Pitomost donjeg toka Dunava od davnina je privlacila razne narode koji su tragali za trajnim utocistem, a Djerdapska klisura najuzi deo mocne reke, bila je strateski san svih velikih vojskovodja. Zato je kod gvozdene kapije Evrope i danasnjeg Kladova, naselje postojalo jos pre nove ere.