Tekija
 

Stara TekijaKao naselje pod imenom Teke (ime dobilo po turskoj bogomolji, derviskoj tekiji), Tekija se u izvorima prvi put pominje 1807. godine kao maleno selo na desnoj obali Dunava u Djerdapu. Zahvaljujuci polozaju, recnom saobracaju i skeli, Tekija je posle obnavljanja naselja brzo pocela da se ekonomski razvija, s obzirom na to da je promet robe iz unutrasnjih delova Carstva, preko tekijske trznice i carsije, isao dalje prema Orsavi, Temisvaru i Budimpesti.
  Stara Tekija
Vrhunac razvoja Tekija je dozivela pre Prvog svetskog rata. Posle rata nastupio je period stagnacije ako se ima na umu da je u novonastalim ekonomskim uslovima naselje izgubilo svoju nekadasnju ulogu i postalo centar lokalnog znacaja. U takvim okolnostima Tekija je egzistirala do preseljenja naselja (1964) na novu lokaciju. Stara zivopisna Tekija ostala je samo u secanjima njenih zitelja i mnogih turista koji su provodili odmor na prelepim plazama na obali Dunava. Ostala je poznata i brodarcima  "locovima", koji su odvazno i spretno sprovodili konvoje brodova kroz  Djerdapsku klisuru, kao i po Djerdapskoj recnoj upravi, sedistu mesovite jugoslovensko-rumunske komisije, ciji je zadatak bio da se stara o bezbednosti i sigurnosti plovidbe u Djerdapu. 

Nova Tekija

Nova Tekija. sa sredjenom infrastrukturom, dobrom snabdevenoscu, motelom, prelepim i modernim kucama koje su okruzene cvecem i zelenilom, danas je ne samo najlepsi gradic na obali Dunava vec i najprijatnije mesto za odmor.
Danasnja Tekija i van zemlje poznata po turistickoj, sportskoj i kulturnoj manifestaciji "Zlatna bucka Djerdapa", koja se organizuje svakog avgusta i tokom koje se pomocu "bucke" love somovi, a ovaj specifican nacin ulova ribe prate raznovrsni sportski, kulturni i zabavni sadrzaji.
Kao jedan od centara Nacionalnog parka "Djerdap", nova Tekija se nalazi na savremenoj Djerdapskoj magistrali i sa juznim i severnim delovima zemlje povezana je redovnim autobuskim saobracajem.