Jack No.7 Home Page - Užice... poseta. Click here for English. Muzička pozadina Full version of my Homepage!


Metak Užice je grad na obalama reke Đetinje u zapadnoj Srbiji, u podnožju planina Zlatibor i Tara. U svetu je dobro poznat po Užičanima, siru i kajmaku... To je varoš poznata još iz najstarijih vremena - užičku tvrđavu sagradio je Nikola Altomanović (vlastelin iz doba cara Lazara) u 14. veku. Za vreme Rimljana grad se zvao Kapedunum.

Uzice

Metak Najpoznatiji lokal u Užicu je Gradska kafana, gde rade konobari Remzija, Nego, Ćebo, Ratko i Dejo, a šef im je Ćoso. Ona se nalazi na gradskom trgu na kome je do skoro bila bista druga Tita. To je omiljeno izlazište mladih Užičana. Inače, ukoliko uveče želite da posetite ovaj grad moram vam reći da je noćni život veoma zastupljen - preko kafića "ART klub", "Galija", "Piccadilly", "Galerija", "Satelit", "Ferios", "Zombi" i mnogobrojnih diskoteka; pomenimo samo "Be-Bop". (ovom prilikom se zahvaljujem Djofi, Vefi, Ljufi, Rebraci i Muri koji su mi ovo izdiktirali :))

Metak Poznat je i po velelepnim građevinama: javnoj garaži, autobuskoj stanici i pošti koje su među najmodernijim u zemlji. Tu se mora pomenuti i zgrada "Lepa Brena" koja je sa svojih 22 sprata i 5 međuspratova najviša građevina u Užicu. Značajan građevinksi poduhvat predstavlja i hotel "Zlatibor" (u narodu poznat i kao "Sivonja"). Bila je tu i lepa pošta u centru grada, ali je srušena za vreme NATO intervencije u Jugoslaviji. No, napravili smo lepšu i šareniju. Nadamo se da će na mestu stare pošte biti napravljen parking, čime bi se rešio problem parkiranja u centru grada - do sada su "pauci" imali pune ruke posla.

Region map

Metak A sad malo o necemu sto svi mi Uzicani volimo :)) - KOMPLET LEPINJA je lokalni specijalitet prema kome niko ne ostaje ravnodušan, mada neki stranci kukaju da je preteška za želudac. Mi, Užičani, je obicno jedemo za doručak ili kasno pred spavanje kada se pred zoru vraćamo "iz grada". Pravi se tako što se u već pečenu lepinju razbije jaje i zamuti sa kajmakom. To se zapeče u rerni, a posle se prelije pretopom (Beograđani ga zovu moča, mada ovde u BG u Banjalučki ćevap stavljaju običan zejtin i to zovu moča ili prijetop). Pretop je nešto mnogo sofisticiranije - nije mast, ali je masno i dobija se nakon pečenja svinjetine, jagnjetine i, po želji, drugih životinja. Tamne je boje i jako slan. Eh, da, možda neko - ne daj, Bože - ne zna šta je kajmak. Kajmak se skida sa mleka; kada se mleko skuva (uzvari) ono što se uhvati po površini je (vrlo mlad) kajmak. To se skuplja i soli i stoji mesecima tako da se dobije stari kajmak. Za komplet lepinju se koristi isključivo stari kajmak. No, da ne dužim o pretopu i kajmaku... Kanim se već 2-3 godine da napravim Web sajt o komplet lepinji sa sve skeniranim slikama kroz razne faze izrade i Wav-ovima mljackanja dok se jede. Nadam se da ću se uskoro i nakaniti. Do tada - ako se nekada zadesite u nekom od mesta sa ove mape: Uzice, Bajina Basta, Zlatibor, Tara obavezno pitajte: "Gde ovde ima da se pojede dobra komplet lepinja?". Ja vam preporučujem da svratite kod "Šuljage" u Užicu, koji je jedan od pionira komercijalizovanja ovog specijaliteta, (svi će znati da vam objasne gde je to). Drugo mesto gde preporučujem da pojedete komplet lepinju je neka od "Blue Moon" pekara, koje su atraktivnije za mladju populaciju - za razliku od Šuljaginog tradicionalnog enterijera i peći na drva. Postoje i varijacije na temu pa, na primer, u Motelu na Beloj Zemlji (na putu Užice-Zlatibor), pravi se komplet lepinja tzv. "na sprat" (i "poklopac" se "filuje"). Neki komplet lepinju zovu lepenja sa sve.

Metak Inace, ovo je prvi Internet sajt na kome je pomenuta rec Uzice. (Bar tako je zabelezeno; ako bi ste pre par godina na bilo kom pretrazivacu ukucali rec Uzice pojavio bi se kao rezultat samo ova strana. Onda je dosao protest zbog izborne kradje 1996. i Uzice je postalo poznato u svetu i pominjalo se cak i u Internet vestima CNN-a, BBC-ja...) Danas, hvala Bogu, imamo obilje stranica o Uzicu... Kao sto ste zakljucili ovo je jedna od neozbiljnih, a od ozbiljnih vam preporucujem Uzice.net (kao najkompletniju) i ovu stranu (gde mozete preuzeti nezvanicni telefonski imenik Uzica - brojevi su nam sada šestocifreni od kada su nam spržili poštu).


Home | Beograd | Užice | Zlatibor | Moj pas
Moj fakultet | Moji linkovi | Poruka za mene


Copyright © 1996-2002 Jack No7. All rights reserved.