Uvodna Strana

 

O Milanu Mladenoviću


Milan Mladenovic - EKVMilan Mladenović rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. Otac Spasa, oficir JNA, rodom je iz Kruševca, a majka Danica (rođ. Puharić) iz Makarske. Do svoje šeste godine Milan je živeo u Zagrebu, a zatim se preselio u Sarajevo, za koje je rekao:

„Sarajevo je verovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živeo tamo... Bio sam klinac sa naočarima i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Posle sam se preselio u Beograd (1970). Stalno sam svirao, pravio neke pesmice. A onda, kad sam upoznao Gagija, nastalo je Limunovo drvo...

Decak iz VodeKrajem sedamdesetih, trojica gitarista: Dragomir-Gagi Mihailović i dva Milana (Stefanović i Mladenović) osnivaju rok-grupu Limunovo drvo; priključuju im se Goran Kovinčić i Dušan Dejanović-Džindžer (bubnjevi), koga kasnije zamenjuju Ivan Vdović-Vd, tada učenik trećeg razreda gimnazije. Svirali su na gitarijadama u Žarkovu i Železniku, u Bloku 45 (tzv. „ROK BLOK”), u Domu omladine, a održali su i dva samostalna koncerta u SKC-u. Poznatije numere Limunovog drveta bile su: „Da li se sećate?”, „Sedmi krug”, „Oko moje glave”, „Limunovo drvo”, „Ne veruj” i „Gubitak”...

Aprila 1980. u SKC-u, kao predgrupa Pankrtima, prvi put se pojavio Šarlo Akrobata, u sastavu: Milan i Gagi (gitare), Dušan Kojić-Koja (bas) i Ivan Vdović-Vd (bubnjevi). Posle tog koncerta u bendu ostaju Milan, Koja i Vd. 1981. godine izlazi album „Paket aranžman” - manifest beogradskog novog talasa, kompilacija pesama kultnih rokenrol grupa: Šarla, Idola i Električnog orgazma. Iste godine izlazi i solo album Šarla „Bistriji ili tuplji čovek biva kad...”.  Po broju svirki bili su među najaktivnijim muzičarima u Beogradu...

Niko kao ONŠarlo Akrobata, avangardni skup trojice mladih, talentovanih i nestašnih muzičara punih pozitivne energije, je ne samo doneo promenu u način razmišljanja o muzici, već je udahnuo duh 80-tih u celu Jugoslovensku kulturnu scenu.

Kao
što to samo ponekad biva, Šarlo je postigao brz, do tada nezapamćen uspeh, a njihove pesme, i melodije i tekstovi, muzički spotovi vrlo brzo su poplavili kompletan Jugoslovenski medijski prostor.

Zajedno sa vr
šnjacima Električnim Orgazmom i Idolima, Šarlo Akrobata je doneo Novi Talas, na Beogradsku, i vrlo brzo Jugoslovensku muzicku i umetnicku scenu. Iako sam sastav nije postojao dugo, njihova ostvarenja su ostala veoma popularna u toku celih osamdesetih, a danas njihova muzika se sa pravom smatra obaveznom lektirom.

EKV - Hronologija

1982.

Milan i Koja se razilaze. Koja stvara grupu Disciplina kičme, a Milan, sa Gagijem i Vdom, Katarinu II. Sastavu se priključuju Margita-Magi Stefanović (klavijature) i Bojan Pečar (bas). Prvi koncert Katarine II bio je krajem 1982. u SKC-u, sa Partibrejkersima i U škripcu.

1984.

Izlazi album Katarina II; iz grupe odlaze Gagi i Vd, za bubnjevima je Ivan Fece Firči. Grupa menja ime u Ekatarina Velika - EKV.

1985.

Album Ekatarina Velika.

1986.

Album S vetrom uz lice. Umesto Firčija,za bubnjevima je Ivan Ranković.

1987.

Izlazi 19LIVE86, album snimljen na koncertu u Zagrebu. Grupi se priključuje bubnjar Srđan-Žika Todorović (ex-Disciplina Kičme). Izlazi album Ljubav.

1989.

Album Samo par godina za nas. Bojan Pečar odlazi u London i svira za grupu "Mission". Umesto njega svira Dragiša Uskoković Ćima,a za bubnjevima je Marko Milivojević (ex-Partibrejkers).

1991.

Sedmi album EKV: Dum dum.

1993.

Poslednji album: Neko nas posmatra.

Detaljnu EKV hronologiju možete da pogledate u sekciji KOMENTARI.

EKV - Neko nas posmatra

U proleće 1992., nekoliko vodećih beogradskih rok-muzičara: Milan, Cane, Gile, Švaba, Anton, Čavke, Borko i Jovec, stvaraju grupu Rimtutituki i snimaju pesmu „Slušaj vamo”, s ključnim refrenom „Mir, brate, mir”. Singl je objavio B-92. Više o tome saznaćete u sekciji PROJEKTI.

U proleće 1994. Milan odlazi u Brazil, gde zajedno sa Mitrom Subotićem-Subom snima poslednju ploču: „Angel's Breath”. Po Milanovim rečima, „to je neka vrsta psihodeličnog samba-roka s balkanskim uticajem”. Više o ovom projektu pogledajte u sekciji PROJEKTI.

Milan Mladenović umro je 5. novembra 1994. godine u Beogradu od raka pankreasa.

Milan Mladenovic - 89/90Milan Mladenovic - Njegov "geto"


IN MEMORIAM

"U subotu 5. Novembra u Beogradu umro je Milan Mladenović i to ne od SIDE već od raka pankreasa koji ga je samleo za nešto više od tri meseca. Bili smo dobri drugari, učenici XI Beogradske gimnazije, osnivači "Limunovog drveta" i "Katarine II", studenti Filološkog fakulteta u Beogradu, muzičari i sve ostalo što vole mladi. Razgovarao sam sa njim pre dve nedelje i on je bio u dobrom raspoloženju, ako je za utehu, ali neke stvari su jednostavno, iznad ljudskih moći...Neka mu je slava i hvala..."

Dragomir "Gagi" Mihailović, San Francisco, USA. (Novembar 1994.)


 POKLON SVIM POSETIOCIMA SAJTA EKATARINE VELIKE:

EKV Wallpaper (800x600)