О намаО АикидоуПравославље и АикидоНајмлађи и АикидоЗаслужне особеКонтакт

најмлађи и аикидо


Савремени живот најмлађе излаже великим искушењима, па није редак случај да се деца поведу за лошим примерима којих данас, на жалост, има више него добрих. Вежбање Аикидоа детету може помоћи да стекне смиреност, одбаци осветољубивост, научи да контролише агресивност и са другом децом у својој околини изгради добре односе, да буде прихваћено. И поред тога што Аикидо у овоме може помоћи, главни део посла пада на плећа родитеља. Аикидо је користан и за правилан физички развој детета, стицање добре координације покрета и стабилног здравља. Још јеном треба подвући да Аикидо треба схватити као вештину која промене доноси пре свега на духовном плану, док су технике које се уважбавају само алат којим се то постиже:

''Пут ратника заснован је на човечности, љубави и искрености. Срце врлине ратника је истинска храброст, мудрост, љубав и пријатељство. Окретање физичким аспектима ратничке вештине је бескорисно јер је моћ тела увек ограничена.''

                                                                                                        М. Ујешиба

Онај ко реши да своје дете пошаље да тренира Аикидо не треба да одабере најближи клуб. Неопходно је да родитељ посети и прати тренинге више клубова, како би се уверио да ће се са дететом радити правилно. Такође је потребно да, када се одлучи за неки клуб, посети више тренинга тог клуба како би се уверио да инструктори ученицима посвећују неопходну пажњу без обзира на своје расположење.