FOTOGRAFIJE
Pčele na cvetu
Pčele u prirodi
Pčele u raznim staništima

OBJAVLJENI RADOVI
Pčele u okolini Bora
Pčele u prirodi

OBJAVLJENI ČLANCI
Nukleus
Obeležavanje matica

Voskov moljac

Petar I. Prokopovič

Mravi i pčele

Sestre se međusobno ubijaju

AKTUELNO
Zaštita pčela

Povratak povratak

NAŠA EKOLOŠKA ISTINA '94. HOTEL "JEZERO", Borsko jezero

PČELE NASTANJENE DIVLJE U OKOLINI BORA

AUTOR: Brndušić Ivan

Nauka tvrdi da su pčele postojale i pre nas. Ekološko je pitanje da li će postojati i posle nas ?
O Boru, poznatom zagađivaču svoje okoline, lako je pisati, pričati i dokazivati.
Kad su u pitanju pčele to je lakše jer nema literature u kojoj se Bor ne uzima kao loš primer, a među pčelarima i ostalom građanstvu vlada tvrdnja da je život pčela ovde nemoguć.
Tako sam mislio i ja, međutim pčele to ne priznaju, a svojim samostalnim životom u okolini Bora potvrđuju da je to moguće i to kao retko gde u Jugoslaviji.
Od 1988. godine od kada pratim ovu pojavu, do sada sam registrovao oko 70 prirodnih staništa a još približno toliko ih ima za koje znam iz razgovora sa meštanima okolnih sela.
Rad govori o temi koja do sada nije obrađivana, a koja se suprotstavlja mišljenju svih, te sam zato krenuo od karte opštine Bor. Da bi sve bilo verodostojno, na karti sam obeležio sva registrovana prirodna staništa pčela sa preciznim podacima i to: fotografijama sa lica mesta, prisutnih meštana, lokacija, veličine staništa, vrste drveta, količine meda i legla i prema starosti saća grubo određene starosti nastanjenog roja.
Izuzetak je stanište u Brestovačkom mostu. Pratim ga od momenta rojenja jer je iz mog pčelinjaka 06. maja 1990. godine otišao je roj i nastanio se u ovo čudno stanište. Bez ičije pomoći živi i radi petu godinu, a prošle 1993. godine dao je i roj. O čudno odabranom staništu mogu reći. da je jedinstveno i veličanstveno. Most je dugačak skoro koliko i visok, sa dosta gustim saobraćajem i svim što iz toga proizilazi: buka, vibracije i slično. Pravi utisak se može steći tek na licu mesta.
Drugo karakteristično stanište je prag jedne kuće,u Brestovačkoj banji. Pčele tu žive i rade već četiri godine.
Pored ova dva retka staništa karakteristična su još staništa u dimnjacima kuća i štalama. Ipak ih je najviše u šupljinama drveća.
Logično je a i naučno pitanje kako pčele, indikatori zdrave sredine, opstaju bez ičije pomoći, kada znamo da su stacionirani pčelinjaci napadnuti raznim parazitima, gljivičnim oboljenjima kao i virusima.
Pored medonosnih pčela pratim još neke insekte indikatore zdrave sredine i to: divlje pčele "rotunda" i "kornata" i stršljenove koji zajedno čine jednu nepoznatu oazu u Boru, Brestovačkoj banji i Zlotskim pećinama.